Innovasjon og nye markeder med sykkelstativer

10/08/20213 Minutes

Vi i Smed er veldig stolte over at vi klarer å fornye oss og å være aktuelle i helt nye markeder. Et av dem er å levere sykkelstativer til det offentlige og til private aktører.

Vi har solgt sykkelstativer til kommuner, borettslag, museer, helseaktører og butikker for over 10 millioner kroner de siste årene.

For oss betyr dette at vi sikrer jobb til våre folk og at vi selv holder oss på tå og hev ved å tvinge oss selv til å tenke nytt.

Sykkelstativene oppstod i en krise, der vi diskuterte hva vi kunne få til å lage med vår maskinpark og verktøyer som ville ta oss inn i et nytt marked. Arbeidet startet egentlig med min fars gamle oppskrift; vi tok kontakt med Stavanger kommune som en potensiell kunde for å høre om de trengte sykkelstativer og hva de ønsket seg av en sykkelparkering.

Gjennom dialog og en hel del prøving og feiling sammen, fikk vi det til. Da første kontrakt om leveranse var signert skaffet vi oss en viktig ting; en solid referanse. Nye kunder ble interessert fordi vi hadde klart å levere til en proff og avansert kunde. Jungeltelegrafen begynte å gå.

Nå er våre sykkelstativ en fin døråpner og gir oss tilgang til kunder vi ikke snakket med før. Det er vi takknemlige og ydmyke for, og så er vi selvsagt veldig klar for mulighetene det gir. Sykkelstativene åpner for samtaler om å levere både det og helt andre produkter.

Selve sykkelstativet har mange oppsider for både kundene og oss selv.

Vinterstemning på Solastranden

Stativet kommuniserer med omverdenen. Det forteller at kommunen eller borettslaget eller museet satser på sykkel og at de som sykler er viktige. Sykkelstativet utformet som en lokal identitetsmarkør bygger merkevare og kvalitet for kunden.

Sammen med kundene utformer vi sykkelstativene til å være et uttrykk for det de ønsker å kommunisere, altså skreddersydd og tilpasset for miljøet der de skal stå.

I tillegg får vi tilbakemeldinger om at de er såpass skulpturelle at de tilfører bybildet og miljøet noe ekstra. De er så tunge og massive at de trenger lite vedlikehold og hittil har ingen forsøkt å stjele dem.

Sykkelstativene leverer også på sikkerhet for syklistene. Du kan låse både fremhjulet og rammen til stativet. For tyver blir det da vanskelig å stjele sykkelen eller et sykkelhjul.

Hos Smed har vi blitt overrasket over hvor mange som deler bilder av sykkelstativene på Instagram. Det er veldig stas og gjør oss stolte over arbeidet vi gjør!

Fargegaten i Stavanger er det stedet som flest deler bilder av. Der har de malt sykkelstativene som seg hør og bør i en så fargerik gate.

Fargegaten i Stavanger

Skulle du trenge sykkelstativer skreddersydd for dine omgivelser, ta gjerne kontakt!